Vaat en pigment laser

Couperose: oorzaak, symptomen en effectieve laserbehandeling

Bij Huidtherapie Brabant krijgen we vaak vragen over de veelvoorkomende huidaandoening couperose. “Wat is couperose? Hoe wordt het veroorzaakt? Is er een effectieve behandeling?” zijn enkele van de meest gestelde vragen. In dit artikel gaan we dieper in of deze huidaandoening en bespreken we de oorzaak van couperose en hoe wij het als huidtherapeut behandelen met de vaatlaser, ook wel een pigment laser genoemd.

Wat is couperose?

Couperose is een huidaandoening waarbij er kleine, zichtbare bloedvaatjes (capillairen) op het gezicht ontstaan, met name op de wangen, neus en kin. Deze verwijde bloedvaatjes kunnen een roze tot rode kleur hebben en zijn vaak permanent zichtbaar.

Couperose kan worden onderscheiden in verschillende fases en soms ook gerelateerde aandoeningen. Het is belangrijk om te begrijpen dat couperose onderdeel is van een spectrum van huidaandoeningen gerelateerd aan rosacea. Rosacea zelf is een chronische huidziekte die in verschillende stadia en vormen kan voorkomen. Couperose kan worden beschouwd als een van de stadia of symptomen van rosacea.

Het onderscheiden van verschillende stadia en gerelateerde aandoeningen is cruciaal voor een juiste diagnose en behandeling.

Fases en gerelateerde vormen van rosacea en couperose:

 • Pre-rosacea: Dit is de eerste fase waarin de huid vaak rood wordt, vooral op de wangen en neus. Dit kan komen door zaken zoals veranderingen in temperatuur, pittig eten, alcohol, emoties of zonlicht.
 • Vasculaire rosacea of couperose: Dit stadium wordt gekenmerkt door permanente roodheid met zichtbare kleine bloedvaten op het gezicht. Dit is wat vaak wordt aangeduid als couperose. Flushing (plotselinge roodheid) en een branderig gevoel kunnen ook voorkomen.
 • Inflammatoire rosacea: Hierbij zijn er naast de roodheid en zichtbare bloedvaatjes ook puistjes en bultjes zichtbaar. Deze lijken op acne, maar zwarte mee-eters ontbreken.
 • Phymateuze rosacea: Dit is een vergevorderd stadium van rosacea. De huid wordt dikker, vooral rond de neus. De neus kan groter en bultig worden. Dit komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Behandelingen couperose

Belangrijk om te onderscheiden:

Telangiëctasieën: Dit zijn de daadwerkelijke verwijde bloedvaatjes die zichtbaar zijn bij couperose. Ze kunnen ook elders op het lichaam voorkomen en zijn niet altijd een teken van rosacea.

Spider naevi: Dit zijn kleine, helder rode adertjes die centraal een punt hebben van waaruit kleine vaatjes uitstralen, als poten van een spin. Ze zijn vaak hormoon gerelateerd en zijn niet hetzelfde als couperose, hoewel ze er op kunnen lijken.

Het onderscheiden van de verschillende stadia en gerelateerde aandoeningen is cruciaal voor een juiste diagnose en behandeling. 

Symptomen van couperose:

 • Een branderig of tintelend gevoel, vooral bij blootstelling aan de zon of pittig eten.
 • Een gevoelige huid die gemakkelijk rood wordt.
 • Een ruwe huidtextuur op de aangetaste gebieden.

Oorzaak couperose

De precieze oorzaak van couperose is nog steeds onderwerp van onderzoek, maar er zijn verschillende factoren die bij kunnen dragen aan het ontwikkelen van deze huidaandoening:

 • Genetische aanleg: Als familieleden couperose hebben, is de kans groter dat u het ook krijgt.
 • Huidtype: Mensen met een lichte huid hebben vaker last van couperose.
 • Leeftijd: Het risico neemt toe met de leeftijd omdat de bloedvaatjes in de huid kwetsbaarder worden.
 • Omgevingsfactoren: Blootstelling aan extreme temperaturen, zonlicht of harde wind kan bijdragen aan de ontwikkeling van couperose.
 • Levensstijl: Overmatig alcoholgebruik, roken en pittig eten kunnen couperose verergeren.

Voor degenen die op zoek zijn naar een effectieve oplossing, is laserbehandeling een uitstekende optie. Bij Huidtherapie Brabant gebruiken we de vaatlaser, ook wel pigment laser genoemd, om couperose te behandelen.

Effectiviteit van laserbehandeling voor couperose

Doelgericht en precies: De laserstralen zijn specifiek ontworpen om de verwijde bloedvaatjes te detecteren en te behandelen, zonder het omliggende huidweefsel te beschadigen.
Minimaal invasief: In tegenstelling tot chirurgische ingrepen is laserbehandeling minimaal invasief. Dit betekent minder hersteltijd, minder risico op infectie en minimale tot geen littekenvorming.
Snel resultaat: Veel patiënten melden een zichtbare verbetering na slechts één sessie, hoewel meerdere sessies vaak worden aanbevolen voor het beste resultaat.
Langdurige effecten: Hoewel resultaten kunnen variëren, ervaren veel patiënten langdurige verlichting van hun symptomen na een reeks laserbehandelingen. Het is mogelijk dat nieuwe bloedvaatjes in de toekomst ontstaan, maar deze kunnen op dezelfde manier door ons als huidtherapeut worden behandeld.

Behandel couperose bij Huidtherapie Brabant

Couperose is een veelvoorkomende huidaandoening met verschillende oorzaken. Met onze laserbehandeling bieden wij een effectieve oplossing voor couperose met langdurige resultaten. Laat je door een van onze huidtherapeuten goed adviseren. Plan een intake in stel samen met een van onze huidtherapeuten een behandelplan op.